Projektipäällikön kiireinen mutta antoisa vuosi 2021

Mikä on tämä uusi tuttavuus ECO-Fusion?

Täällä FinnFusion-sivustolla vilahtelee siellä täällä termi ”ECO-Fusion”, joten moni varmaan ihmettelee, mistä tässä on oikein kyse. ECO-Fusion tarkoittaa Business Finlandin rahoittamaa laajaa hankekokonaisuutta, jonka käynnistämiseen liittyvät kuohuviinipullot poksauteltiin aivan toukokuun lopussa. FinnFusionin ja ECO-Fusionin identiteettejä on avattu tarkemmin täällä.

ECO-Fusionin suurin yksittäinen projekti on VTT:n samanniminen tutkimushanke, jota minut asetettiin johtamaan.

Iloisia käynnistysvaiheen kiireitä

Kuluneet 5 kuukautta ovat olleet antoisa tutkimusmatka siihen, mitä kaikkea VTT:n tapaisessa isossa talossa tehdäänkään oman tiimin tai tutkimusalueen ulkopuolella. Samalla olen saanut pikakurssin ison projektikokonaisuuden – vai pitäisikö sanoa tutkimusohjelman – pyörittämisestä käytännössä. Aivan keskikesää lukuun ottamatta joka viikolle on riittänyt pieniä ja suuria asioita ratkottavaksi kuten ovatko kaikkien projektin työpakettien resurssit kunnossa, pitäisikö jollain alueella käynnistää rekrytointi, mitä tuohonkin kysymykseen nyt vastaisi, kun en siitä ymmärtänyt kuin otsikon tai onko tämä tai tuo hankintaehdotus tai matkasuunnitelma kunnolla perusteltu ja kohdistettu oikealle tehtävänumerolle. Verrattuna edellisiin vuosiin pyörittämäni projektin volyymi on lähes kymmenkertaistunut ja – kuten tunnettua – projektin pyörittämiseen kuluvan ajan riippuvaisuus volyymista on varsin epälineaarista. Tästä huolimatta tai ehkä juuri siksi projektin tarjoama aitiopaikka seurata fuusiotutkimuksen etenemistä laajalla rintamalla on pitänyt mielen virkeänä ja innostuksen korkealla. Viime viikkoina tulleet yhteydenotot ja uudet avaukset eri suuntiin ovat omalta osaltaan tuoneet hyvää pöhinää kentälle.

Projektipäällikkö Antti Hakola (vasemmalla) kuuntelee tiimiläisten näkemyksiä sekä raportointia työhommien etenemisestä.

Huikeaa monialaisuutta

ECO-Fusionissa on mukana sekalainen seurakunta osaajia VTT:ltä: on fyysikoita, insinöörejä, mallintajia sekä ydinenergia-alan ja robotiikan asiantuntijoita – noin muutamia mainitakseni. Ja näinhän on syytä ollakin, kun tutkimushankkeen työpaketeissa käydään läpi kaikkea, minkä nyt voisi kuvitella liittyvän fuusioenergian hyödyntämiseen. On työpaketteja, joissa pyritään ymmärtämään entistä paremmin fuusioreaktorin sisällä puhisevan plasman sielunelämää, toisissa taas pähkäillään reaktorimateriaalien valintaan liittyvien kysymysten parissa, tästä päästään suurempiin kokonaisuuksiin – koko voimalaitoksen toiminnan ja turvallisuuden optimointiin sekä rakenteiden ja komponenttien huollon suunnitteluun – ja koko komeuden kruunaa entistä paremman yleiskuvan hankkiminen siitä, mitä mahdollisuuksia suomalaisilla yrityksillä on työntää jalkansa kaikkien raollaan olevien ovien väliin. Ainakin oma perspektiivini on tätä kautta laajentunut ja toivon mukaan näin on käynyt myös suurelle joukolle projektin parissa ahkeroivia VTT:läisiä.

Ennakoivalla viestinnällä hommat sujumaan

Suuren kokonaisuuden pyörittäminen vaatii tietysti uusien käytäntöjen luomista ja näitä tässä parhaillaan laitetaan pystyyn. Edellä jo mainitsin, että projektin pyörittämiseen kuluvan ajan riippuvaisuus laajuudesta on varsin epälineaarista. Pohjimmillaan se johtuu siitä, että jos toimijoita on N kappaletta, kahdenvälisiä suhteita on N × (N – 1) / 2 kappaletta. Eli viestinnän, ja tiedonkulun yleisesti, merkitys kasvaa nopeasti.

Keskeisessä roolissa ovat projektipäällikön näkövinkkelistä säännölliset keskustelut eri työpakettien vetäjien kanssa, jotta kaikkiin ongelmiin pystytään reagoimaan ennen kuin kukaan huomaakaan niistä muodostuneen ongelmia, sekä kuukausittaiset yleiskatsaukset koko projektitiimille tavoitteiden, työtehtävien aikataulutuksen ja kustannuskertymien nykytilasta. Tavoitteena on, että kaikki oleellinen tieto olisi jo hieman etuajassa kaikkien käytettävissä, ettei vaikkapa matkabudjetin ylittyminen tulisi yllätyksenä.

Tästä on hyvä ponnistaa kohti seuraavan kvartaaliparin haasteita, joita varmasti riittää, kun vuodenvaihde tuo aina mukanaan raportointivelvoitteita. Varsinkin tammikuu lienee aika kiireinen, kun edessä on sekä EUROfusionin että Business Finlandin raportointijaksojen päättyminen samaan aikaan.

Antti Hakola, projektipäällikkö (ECO-Fusion), VTT